Lesley en Madelaine mogen de trucks vol jonge kalveren geen moment uit het oog verliezen

Cattle ready for sale” by blmurch is licensed under CC BY 2.0

Met een team van Eyes on Animals volgt Bibi Dumon Tak trucks vol kalveren die vanuit Ierland naar het vasteland komen. De kalfjes loeien aan één stuk door.

Samen met twee andere teams is Eyes on Animals onderweg van Frankrijk naar Nederland. Het is woensdag 27 maart, en elk team houdt een truck volgeladen met jonge kalveren in de gaten. De kalveren zijn al twee dagen onderweg vanuit Ierland. Hun reis zal eindigen in een stal van een kalverhouderij. Op de dag dat ze, zo rond de jaarwisseling, naar de slacht zullen worden gebracht hebben ze de zon nooit gezien. De wind nooit gevoeld. Ze zullen niet weten wat rennen is.

Eyes on Animals is een stichting die ernaar streeft het lijden van vee waar mogelijk te verkleinen. Dat doet ze door voorlichting te geven aan transporteurs, medewerkers van slachthuizen, kippenvangers en de snelwegpolitie. En verder neemt ze waar, zoals vandaag. Lesley Moffat richtte Eyes on Animals in 2009 op en startte de stichting met vrijwilligers. Inmiddels worden er een paar krachten betaald, zoals Madelaine Looije die vandaag samen met Moffat een team vormt.

„We geven advies”, zegt Looije terwijl ze de auto over de Belgische snelweg in de richting van de Franse grens stuurt. „We willen dat er een einde komt aan de intensieve veehouderij en de uitbuiting van dieren die daarmee gepaard gaat.” Moffat knikt vanaf de bijrijdersstoel. „We houden de dieren en hun welzijn in de gaten”, vult ze aan, „we rapporteren, we adviseren, maar we blokkeren niet.”

EonA, L214 & Ethical Farming Ireland onthullen weer duistere geheimen Ierse zuivelindustrie in 2023