FORMATIE: WET BETAALBARE HUUR: Samenleving vraagt Senaat om aanpak woekerhuren

contract, signing, meeting
Photo by mohamed_hassan on Pixabay

Eerste Kamerleden ontvangen steunbetuigingen voor de Wet Betaalbare Huur van een bonte mix aan maatschappelijke organisaties. Op dinsdag 18 juni behandelde de senaat deze wet die woekerhuren aanpakt.

Tien maatschappelijke organisaties noemen samen in een brief aan de Eerste Kamer tien urgente redenen om in te stemmen met de Wet Betaalbare Huur. Deze gemeenten, vakbonden en banken vragen de senaat om duidelijkheid te geven aan huurders, corporaties, bouwers en beleggers.

Maximale huurprijs voorkomt problemen

Veel middeninkomens zijn een veel te groot deel van hun inkomen kwijt aan wonen. De huurprijzen van veel woningen staan niet in verhouding tot de geboden kwaliteit. De Wet Betaalbare Huur zorgt ervoor dat meer woningen een maximale huurprijs krijgen die wel samenhangt met de kwaliteit.

Ook jongeren zijn het zat uitgemolken te worden

Maandag verscheen in de Volkskrant ook een opinieverhaal van de Landelijke Jongerencoalitie Wonen, waarin zij de Eerste Kamer oproept om de wet aan te nemen. Jongeren zijn het zat om uitgemolken te worden, schrijft de coalitie. Huurders beschermen tegen woekerhuren is een noodzakelijke eerste stap.

Tien redenen voor regulering vrije huursector

Hieronder is de brief te lezen die is ondertekend door Aedes, AOB, BLG wonen, FNV, G4, G40, M50, de Nederlandse Politiebond, VNG en de Woonbond.