Vliegvelden Rotterdam en Eindhoven hoeven toch geen natuurvergunning, ‘noodsprong van VVD’

© Mirjam Vissers Artwork – met genereuze toestemming van de kunstenares
“Mark Harbers hield als jongetje al van autootjes, bootjes en vliegtuigjes, blijkt uit zijn visitekaartje op de website van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat “

De luchthavens van Rotterdam en Eindhoven hebben toch geen natuurvergunning nodig, heeft minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal op de valreep van het huidige kabinet gemeld. Volgens milieuclub MOB, die naar de rechter stapt, is het besluit ‘een noodsprong van de VVD’.

VVD-minister Christianne van der Wal schreef vrijdag aan de Kamer dat de stikstofuitstoot van het vliegverkeer beperkt is en dat de luchthavens zich kunnen beroepen op oude afspraken over vliegcapaciteit en geluid. Ze krijgen daarom een zogeheten ‘positieve weigering’ – ze hebben geen natuurvergunning nodig om door te kunnen gaan. Vier jaar geleden ging het ministerie er nog vanuit dat alle Nederlandse luchthavens een natuurvergunning nodig hadden vanwege de te hoge uitstoot van stikstof, die neerkomt in kwetsbare natuurgebieden.

Schiphol kreeg eind 2023 de natuurvergunning, benodigd voor een besluit over het maximaal aantal vluchten. De luchthaven kocht voor de nodige stikstofrechten twaalf boeren rond Amsterdam en twee rond Rotterdam uit. Het overkopen van zulke rechten – het zogenoemde ‘extern salderen’ – is omstreden; stikstofrechten zijn schaars en er is veel maatschappelijke discussie over wie ze zou moeten krijgen. Volgens boeren moeten de rechten binnen de landbouw blijven, terwijl milieuorganisaties ze willen inzetten voor de natuur.

Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB stapt naar de rechter uit
protest tegen de vergunning voor de luchthavens in Rotterdam en
Eindhoven. Volgens Vollenbroek wordt met dit besluit de facto
vastgesteld dat de vliegvelden sinds het jaar 2000 geen extra stikstof
hebben uitgestoten. ‘Dat gelooft natuurlijk niemand. Rotterdam heette
toen nog Zestienhoven.’

Speeltje van de VVD

Volgens de MOB-voorzitter is de Kamerbrief van vrijdagmiddag een ‘noodsprong’. ‘De luchtvaart is het speeltje van de VVD, dat weet iedereen. Ze handelen dit daarom nog snel even af, want het is de vraag of het komende kabinet net zo luchtvaartvriendelijk zal zijn als het huidige.’ De beoogd minister van Landbouw is Femke Wiersma van BBB. Barry Madlener van de PVV is kandidaat om de nieuwe minister van Infrastructuur te worden, en daarmee de luchtvaart.