Greenpeace-activist Faiza Oulahsen stapt over naar KPMG om bedrijfsleven van binnenuit te vergroenen

“Arctic Sunrise Greenpeace” by Rozpravka is licensed under CC BY-SA 3.0

Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie bij milieuorganisatie Greenpeace, stapt over naar advies- en accountantsbureau KPMG. Na jaren van actievoeren, waarin zij onder meer twee maanden vastzat in een Russische gevangenis, stapt Oulahsen over naar het bedrijfsleven.

De aanpak van klimaatverandering draait volgens Oulahsen (36) in de eerste plaats om rechtvaardigheid. ‘Wij zitten in een economisch stelsel waar de een profiteert ten koste van een ander’, zei Oulahsen vorig jaar tegen NieuwWij. ‘Dat systeem is ecologisch gezien onhoudbaar en allesbehalve rechtvaardig.’

Als een van ’s werelds grootste adviesbureaus staat Oulahsens nieuwe werkgever middenin dat systeem. Op het eerste gezicht lijkt haar overstap dan ook wat onlogisch. In hetzelfde interview benadrukt Oulahsen echter het belang van samenwerking. ‘Je moet jezelf verbinden op hetgeen je verenigt, en je niet blindstaren op de verschillen’, stelt Oulahsen.

Dit najaar vertrekt ze na dertien jaar bij Greenpeace. Bij KPMG gaat zij zich als Associate Director bezighouden met klimaat en duurzaamheid, de thema’s waar ze zich ook in haar periode bij Greenpeace mee bezighield. ‘Ik ga voortaan helpen met het vergroenen van bedrijven’, schrijft Oulahsen in een verklaring. ‘Ook dat is in mijn ogen cruciaal om verandering teweeg te brengen.’

Die verbindende rol past Oulahsen goed, vindt Greenpeace-directeur Marieke Vellekoop. ‘Altijd op zoek naar samenwerking waar het kon, maar compromisloos waar het moest’, schrijft Vellekoop in een reactie op Oulahsens aanstaande vertrek. De directeur omschrijft haar als een ‘boegbeeld’ van Greenpeace.

IJsbreker

Na haar studie politicologie in Amsterdam begon Oulahsen in 2011 als campagneleider bij Greenpeace. Twee jaar later was zij een van de dertig opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, dat werd overmeesterd door de Russische kustwacht. De milieuorganisatie voerde met de ijsbreker actie tegen olieboringen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in het Noordpoolgebied.