‘Bewoners zijn de pfas-vervuiling van Chemours zat, ze hebben er stress van’

Suyash.dwivedi, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Zo’n vierhonderd omwonenden en milieuactivisten liepen zaterdag in Dordrecht mee met een protestmars tegen de pfas-vervuiling door de nabijgelegen teflonfabriek van Chemours.

Vanwege de vervuiling door de Dordtse teflonfabriek van Chemours eten Jacqueline Pasman (59) en haar man Sybrand (63) geen groente meer uit hun moestuin bij hun woning in het nabijgelegen Papendrecht. Meer nog dan over hun eigen gezondheid, maken ze zich zorgen over wat de giftige stof pfas doet met hun dochter en kleinkinderen, die nog geen kilometer verderop wonen.

[…]

De afvaardiging van actiegroep Extinction Rebellion bestaat uit wetenschappers en zorgprofessionals in witte jassen. ‘De aanwezigheid van pfas in onze leefomgeving gaat ons steeds meer beperken in onze vrijheid, je kunt er beter mee stoppen’, zegt microbioloog Marjan Smeulders. ‘Als het eenmaal in de bodem zit, blijft het er zitten, er komt alleen maar meer bij’, zegt anesthesist Anko Krämer.

Al in 1962 opende de teflonfabriek van Chemours in Dordrecht, toen nog onder de naam DuPont. Sindsdien loosden de productie-installaties grote hoeveelheden pfas in de omgeving, een verzamelnaam voor mogelijk kankerverwekkende stoffen die nauwelijks worden afgebroken en daarom ook wel een ‘forever chemical’ wordt genoemd. Al jaren is er bezorgdheid over de gevolgen van de stoffen op de omgeving. Het afgelopen jaar namen die zorgen onder omwonenden flink toe, toen er een verbod kwam op het zwemmen in de recreatieplas Merwelanden. Ook werd het eten van groente uit de moestuinen en van eieren van hobbykippen uit de omgeving van de fabriek afgeraden.