Het kabinet wil het energieprijsplafond voor chronisch zieken met hoge energierekeningen niet oprekken. Ze moeten het doen met de bestaande potjes. Maar in deze potjes zit niet genoeg geld voor deze groep. Dat zeggen belangenverenigingen tegen NU.nl. Meerdere gemeenten bevestigen dit beeld.
Het gaat om chronisch zieken die afhankelijk zijn van bepaalde apparatuur, zoals een elektrische rolstoel of een zuurstof- of dialyseapparaat. Of mensen die veel kosten maken voor verwarming of airconditioning, omdat ze hun lichaamstemperatuur niet goed kunnen reguleren.
Sommige patiënten verbruiken hierdoor in hun eentje vaak meer energie dan een huishouden van twee personen. Dat is nu zo’n 308 euro per maand kwijt aan gas, water en stroom. Voor een nierpatiënt die thuis dialyseert, komt daar nog gemiddeld 240 euro per maand bovenop.
Mensen met de zwaarste beperkingen dreigen zo tegen de allerhoogste kosten aan te lopen. “Dat is onaanvaardbaar”, zegt directeur Illya Soffer van Ieder(in), een koepelorganisatie waar 250 patiëntenverenigingen bij zijn aangesloten. “Deze mensen leven vaak al jaren rond het bestaansminimum. Voor hen zijn de mogelijkheden om te besparen op. Velen maken al gebruik van de voedselbank.”
Meerdere gemeenten noemen potjes ontoereikend
Maar een uitzondering op het prijsplafond voor energie komt er dus niet. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen legde premier Mark Rutte uit dat mensen met een beperking of chronische ziekte aanspraak kunnen maken op de zogeheten bijzondere bijstand. Om daarvoor in aanmerking te komen, mag je niet meer dan 120 procent van het minimumloon verdienen. Ook is er een energietoeslag voor minima.