Loonstijgingen halen inflatie volgens ABN pas eind volgend jaar in

money, dollar bill, banknote
Photo by Ralphs_Fotos on Pixabay

De lonen van werkenden zijn pas eind volgend jaar dusdanig verhoogd dat ze de sterke inflatie van de afgelopen jaren hebben bijgehaald. Dat schrijft ABN AMRO in nieuwe voorspellingen over de Nederlandse economie.

De prijzen van onder andere energie, boodschappen en benzine zijn de voorbije jaren hard gestegen. De lonen bleven daar lange tijd bij achter. Zo was de inflatie in oktober 2022 volgens ABN maar liefst 13,8 procentpunt hoger dan de loongroei. De meesten gingen er dan ook flink op achteruit in die tijd.

Maar vorig jaar zijn in veel cao’s stevige loonsverhogingen afgesproken. En de bank verwacht dat de lonen dit en volgend jaar blijven stijgen. Ondertussen lopen de prijzen minder hard op.

Als alles loopt zoals ABN verwacht, hebben de lonen eind 2025 de inflatie bijgehaald en is het koopkrachtverlies van de afgelopen jaren grotendeels tenietgedaan. Of dit ook geldt voor degenen zonder baan, vermeldt de bank niet. Wel zijn in de tussentijd diverse uitkeringen verhoogd.

[…]

ABN heeft ook gekeken naar de gevolgen van het hoofdlijnenakkoord voor de economie. Maar die gevolgen zijn waarschijnlijk beperkt. Een gemiddeld huishouden gaat er door het kabinetsbeleid 0,2 procent op vooruit, bijvoorbeeld door een hogere huurtoeslag, een hoger kindgebonden budget en een lagere inkomstenbelasting.