FORMATIE: VVD-leider Yesilgöz: zorgen over Marjolein Faber (PVV) als minister van Asiel en Migratie

migrant, migrant workers, human trafficking
Photo by lamuk_lamuk on Pixabay

VVD-leider Dilan Yesilgöz heeft haar zorgen geuit over de beoogde aanstelling van Marjolein Faber (PVV) als minister van Asiel en Migratie. Dat meldt ze vrijdag voor de ministerraad aan de parlementaire pers. Yesilgöz noemt Faber „niet onomstreden” en heeft PVV-leider Geert Wilders en de formateur daarvan op de hoogte gesteld.

Yesilgöz stelde moeite te hebben met de felle retoriek van Faber. De VVD’er beschreef dat als „eerder gedane uitspraken en de toon”, waarover Yesilgöz twijfelt of ze passen bij het ministerschap. Ze wilde niet vertellen om welke uitspraken van Faber het precies ging.

Faber is sinds donderdagmiddag de beoogde minister van Asiel en Migratie, nadat diezelfde dag bekend werd dat PVV’er Gidi Markuszower toch geen minister wordt. […]

Faber raakte publiekelijk in opspraak toen ze in 2019, na een steekpartij in Groningen, twitterde dat de dader „een Noord-Afrikaans uiterlijk” zou hebben. Toen dat niet waar bleek te zijn, volhardde ze in haar standpunt met de inmiddels veelbesproken uitspraak „mijn tweet klopt”. In 2022 werd haar in de Eerste Kamer het woord ontnomen, omdat ze Mark Rutte vroeg „of de vijfde colonne niet eigenlijk achter de regeringstafel zit.” De vijfde colonne is een verwijzing naar groepen die heimelijk een land ondermijnen. Eerder noemde ze haar collega’s „nep-volksvertegenwoordigers”.