FORMATIE: Pijnlijke aftocht van Markuszower voedt de twijfels over de PVV als stabiele regeringspartij

Husky, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Het terugtrekken van Kamerlid Gidi Markuszower als kandidaat-minister is bijzonder pijnlijk voor PVV-leider Geert Wilders.

Wederom krijgt de formatie van kabinet-Schoof een klap. PVV-Kamerlid Gidi Markuszower wordt toch geen vicepremier en minister van Asiel en Migratie, zo meldde PVV-leider Geert Wilders donderdagavond op X. Markuszower werd deze week, net als alle andere kandidaat-bewindslieden, door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) onderworpen aan een kort onderzoek. Voor Wilders was de uitkomst van dat onderzoek „reden voor mij om zijn kandidatuur in te trekken”. Wilders draagt nu PVV-Kamerlid en oud-senator Marjolein Faber voor als kandidaat voor de ministerspost.

Welke belastende feiten de AIVD over Markuszower boven water kreeg, is onbekend. Markuszower laat in een reactie aan RTL Nieuws weten „dat het Kafkaësk aanvoelt en dat een gemiddelde terrorist meer rechten lijkt te hebben dan een politicus met een scherpe mening”.

Het terugtrekken van Markuszower als ministerskandidaat is bijzonder pijnlijk voor Wilders en de PVV. Vorige maand trok Wilders’ premierskandidaat Ronald Plasterk zich terug vanwege een kwestie rondom een octrooiaanvraag, die NRC onthulde. Aan het begin van de formatie, in november, moest PVV-senator Gom van Strien nog voordat hij kon beginnen als verkenner terugtreden vanwege berichtgeving in NRC over een mogelijke fraudezaak waarbij hij betrokken zou zijn.

AIVD waarschuwde voor PVV’er

Markuszower erkent in een vraaggesprek met deze krant dat de AIVD-brief de reden was dat hij is vertrokken. In de brief werd Markuszower (32) als „risico voor de integriteit” van Nederland bestempeld. Hij zou betrokken zijn geweest bij een organisatie die „informatie” heeft overgedragen aan „een buitenlandse mogendheid”. Ook had hij volgens de brief contact met medewerkers van een buitenlandse inlichtingendienst. De brief geeft geen details, maar bronnen vermoeden dat het om Israël en de Mossad gaat.

Na de presentatie van de kandidatenlijst kwam Markuszower, die op de vijfde plaats stond, vorige maand negatief in het nieuws. Zo werd een privémail van de Amsterdamse ondernemer gepubliceerd waarin hij stelde dat Joden die publiekelijk kritiek hebben op het Israëlische optreden tijdens de Gaza-oorlog, uit de Joodse gemeenschap verbannen zouden moeten worden. In dezelfde week werd bekend dat hij twee jaar geleden was opgepakt wegens het dragen van een vuurwapen.