Vattenfall sluit minder mensen aan op warmtenet dan verwacht

Vattenfall Warmtenet © Nijkamp Aanneming

Vattenfall zal de komende jaren waarschijnlijk minder mensen op het warmtenet aansluiten dan verwacht. Vanwege onzekerheid over de markt en het overheidsbeleid heeft het energiebedrijf zijn doelstelling gehalveerd tot tussen de zes- en zevenduizend nieuwe aansluitingen per jaar.

Een wetsvoorstel waardoor warmtenetten op termijn in handen komen van de samenleving en niet meer van de energiebedrijven zijn, zorgt voor veel onrust bij Vattenfall.

Leveranciers als Vattenfall mogen volgens dit wetsvoorstel nog wel een minderheidsbelang in de warmtenetten hebben. “Maar dat is voor ons eigenlijk niet haalbaar”, zegt Laurien Smies, zakelijk directeur bij Vattenfall. “Want dan kun je de risico’s moeilijk beheersen, terwijl die gigantisch zijn in de warmte-industrie.”

Het liefst zou het energiebedrijf willen groeien, maar dat is volgens Smies ook niet meer realistisch. “Wij zitten maar op de helft van onze doelen en dat is bij onze conculega’s zeker niet anders. Daarmee worden ook de kabinetsdoelstellingen heel moeilijk haalbaar”, zegt de directeur.