Havensteder over leegstand

1973 plastic dolls house by Elka – back” by diepuppenstubensammlerin is licensed under CC BY-NC-SA 2.0 .

“Er staan bijna 13.000 huizen leeg in Rotterdam en dit is waarom.” Dit kopt Open Rotterdam bij de intro van een video waarin zij uitleggen waarom woningen leegstaan.

Terecht rijst dan de vraag op hoe er in tijden van woningnood, woningen leeg kunnen staan? Lagen we dan allemaal te slapen de afgelopen jaren?

Even voor de duidelijkheid, dit is geen publieke verontwaardiging. Ook Havensteder heeft woningen leeg staan op dit moment en Open Rotterdam legde dat pijnlijk bloot.

Havensteder heeft circa 42.000 sociale huurwoningen. Jaarlijks hebben wij ongeveer 2.200 tot 2.500 mutaties. Als een huurder vertrekt maken we de woning klaar voor een volgende huurder. Dat klaarmaken kan bestaan uit kleine reparatiewerkzaamheden, maar het kan ook meer werk inhouden zoals het oplossen van technische mankementen of het vervangen van een badkamer of een keuken. Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden staat een woning dan enige tijd leeg. Zodra de werkzaamheden zijn afgerond, adverteren we de woning en kan een nieuwe huurder snel verhuizen. Dat is een doorlopend proces en noemen we verhuurmutatie.

Wij hebben ongeveer 300 tot 325 woningen op enig moment in de maand leegstaan. Die woningen zijn bestemd voor de verhuur. De gemiddelde duur van de leegstand van deze woningen is tussen de 50 en 60 dagen. Deze woningen liggen verspreid over het werkgebied van Havensteder.

Over de auteur

Mijn naam is Hedy van den Berk, bestuurder bij Havensteder. Ik vertel hier regelmatig over zaken die mij bezig houden. We bevinden ons in een wereld die behoorlijk in beweging is. We hebben een flinke opgave en onze partners en stakeholders verwachten veel van ons. Kortom, we staan niet stil. In deze blogs vertel ik over keuzes die we maken, dilemma’s die we tegen komen of gewoonweg iets leuks.