Miljoenen aan energiebelasting terug naar huurders – Stadswonen Rotterdam

KLIK EN KIJK – still uit © BOOS video

Dit hoge bedrag is ontstaan doordat de kwestie al jaren geleden begon. Sinds 2017 waren de verhuurder en de huurdersorganisatie SHS het niet eens over drie zaken. Valt de teruggave energiebelasting onder de servicekosten? Mag de verhuurder zelf de verdeling onder de bewoners bepalen? En mag de verhuurder gemaakte administratiekosten verrekenen? Op alle drie de zaken heeft de huurdersorganisatie nu gelijk gekregen.

Wat is teruggave energiebelasting?

Mensen met een eigen elektriciteitsaansluiting en dus met een eigen stroomrekening krijgen jaarlijks de vaste Vermindering Energiebelasting. Het gaat om een bedrag dat de energieleverancier van de stroomrekening aftrekt. In 2024 is dat € 631,39.

Maar in een complex met zelfstandige woningen (met een eigen WOZ-waarde) met één centrale stroomaansluiting ontvangen de bewoners de korting niet automatisch via de energieleverancier. De verhuurder of de VvE moet het gemiste bedrag dan aanvragen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft daar een formulier voor. De verhuurder moet dit bedrag dan verrekenen met de servicekosten voor stroom.