In nieuwe energiewet is de burger naast verbruiker producent

Solar panels being installed in roof” by Beyond Coal and Gas is licensed under CC BY-NC 2.0

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt in met modernisering van de energiewet. Hierdoor wordt het mogelijk dat mensen en coöperaties een actievere rol krijgen als producent en leverancier op de energiemarkt.

De Tweede Kamer heeft dinsdag met grote meerderheid ingestemd met een wetsvoorstel van demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) over energieproductie. De wet brengt nieuwe regels aan in een veranderend energielandschap, waarbij steeds vaker burgers en bedrijven een rol hebben in de energietransitie. Alleen SP, JA21 en FvD stemden tegen het voorstel.

De wet die hiermee vervangen wordt, stamt uit 1998, toen de elektriciteitsvoorziening nog voornamelijk door een beperkt aantal aanbieders op centrale locaties werd opgewekt. Ruim vijfentwintig jaar later spelen lokale energieproducenten, zoals burgers en bedrijven, een steeds grotere rol in de energievoorziening. De wettelijke kaders daarvoor liepen jarenlang achter op de praktijk.

[…]

Met de modernisering van de energiewet wordt mogelijk dat mensen of bedrijven actiever worden op de energiemarkt. De burger is niet alleen consument, maar óók producent is het idee van het wetsvoorstel. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk dat iemand met zonnepanelen het overschot verkoopt aan de buurvrouw, in plaats van terug aan de netbeheerder. Ook mogen energiecoöperaties in het vervolg energie die zij opwekken, gaan leveren aan klanten. In de huidige wet moeten zij dat verplicht terugleveren aan de energieleverancier. Zo krijgen Nederlanders meer mogelijkheden om zich zelf actief met energie te bemoeien, in lijn met Europese plannen hiervoor.