Noren vinden grootste voorraad zeldzame aardmetalen van Europa

These rare-earth oxides are used as tracers to determine which parts of a watershed are eroding. Clockwise from top center: praseodymium, cerium, lanthanum, neodymium, samarium, and gadolinium. Peggy Greb, US department of agriculture, Public domain, via Wikimedia Commons

Een Noorse mijnbouwgroep zegt de grootste voorraad van zeldzame aardmetalen van Europa te hebben ontdekt in het zuidoosten van Noorwegen. De metalen, die Europa nu nog vooral uit China haalt, zijn belangrijk voor de energietransitie.

Rare Earths Norway (REN) zegt dat Fensfeltet, een streek met veel bijzondere gesteentes, zo’n 8,8 miljoen ton zeldzame aardmetalen bevat die cruciaal zijn voor de groene energietransitie.

De vondst is daarmee een stuk groter dan die in het Zweedse Kiruna, die tussen de 1 en 2 miljoen ton zeldzame mineralen zou bevatten. Die vondst werd begin 2023 gedaan. Kiruna ligt in het uiterste noorden van Zweden, zo’n 200 kilometer boven de poolcirkel.

Naar verwachting kan de ontginning in Noorwegen in 2030 beginnen met een startinvestering van 10 miljard Noorse kroon, omgerekend meer dan 869 miljoen euro. Aan de aankondiging ging drie jaar onderzoek vooraf.

De metalen zijn nodig voor de productie van elektrische auto’s, accu’s, zonnepanelen en windmolens. De export van de metalen kan voor Noorwegen belangrijker worden dan de gasexport van het land nu, zegt REN-directeur Alf Reistad tegen de Noorse omroep NRKMede door de export van gas is Noorwegen op dit moment een van de rijkste landen ter wereld.