Schimmels worden resistenter tegen medicijnen, waardoor meer mensen een infectie krijgen

M141-1 Aspergillus fumigatus. Typical dichotomous branching of hyphae in pulmonary lesion of a horse. PAS stain (Emmons)” by Microbe World is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

De landbouw gebruikt veel middelen om schimmels te bestrijden. Daardoor worden schimmels resistent tegen medicijnen.

Schimmels worden steeds resistenter tegen geneesmiddelen, waardoor infecties moeilijker te behandelen zijn en vaker een dodelijke afloop hebben. De resistentie ontstaat met name wanneer de schimmels in het milieu worden blootgesteld aan schimmelbestrijders in de landbouw. Dat stelt de Gezondheidsraad in een donderdag gepubliceerd rapport.

Mensen ademen dagelijks de sporen van schimmels in, waarna ze vaak worden opgeruimd door het immuunsysteem. Maar bij mensen met een verzwakte afweer, doordat ze bijvoorbeeld ernstige griep hebben of een behandeling tegen kanker ondergaan, kunnen de sporen een invasieve infectie veroorzaken. In Nederland overkomt dat jaarlijks ongeveer drieduizend patiënten, die met name geïnfecteerd zijn met de schimmel Aspergillus fumigatus en waarbij de kans op overlijden groot is. Wereldwijd gaat het ieder jaar om 6,5 miljoen mensen, waarvan meer dan een derde door de schimmel overlijdt.