Zelfs met een rechtse golf komt het waarschijnlijk goed met de Green Deal

EXTINCTION REBELLION – REBELLIE TEGEN UITSTERVING Beeld ©XR

Europese verkiezingen

Hoeveel populisten de kiezer ook het Europees Parlement in stemt, hoeveel pogingen er ook zullen zijn om de nog resterende delen van Timmermans’ Green Deal de nek om te draaien, de meeste deskundigen denken dat de Europese groene duurzaamheidsplannen toch zullen doorgaan.

Dat het al bijna te laat is voor de planeet is bekend. Dat staat vrij regelmatig in deze krant. Net als dat er komende week hoogstwaarschijnlijk een heleboel nieuwe politici in het Europarlement gekozen worden die weinig op hebben met groen beleid.

Dat moest er nog bij komen, want zo groen is dat parlement al niet meer. Het verwees eerder dit jaar een wet die bedoeld is om de natuur te herstellen naar het niemandsland dat uitstel heet, samen met nieuwe regels over pesticiden. Het begon al voor de verkiezingen heel zorgvuldig te luisteren naar boze boeren.

Het lijkt er veel op dat de vergroening van de EU, de omslag naar een klimaatneutraal continent, is mislukt. Dat Europa misschien teruggaat naar de vorige eeuw, met walmende benzineauto’s en razende snelwegen, met megastallen en staalfabrieken waar vlammen uit de schoorstenen komen. Dat de planeet het nakijken heeft.

Even kreeg die een minikans, via het plan dat de Europese Green Deal heette, maar die is nu verkeken. Op 11 juni, als de uitslag bekend is, worden alle groene wetten omvergebulldozerd.

[…]

Maar hoe erg is het? Een rechts Europarlement zal zeker voor vertraging zorgen. ‘Maar gemiddeld genomen geloven de EU-deskundigen nog altijd dat de Europese instituten de Green Deal gaan uitvoeren’, staat te lezen in het rapport.

‘Na de komende Europese verkiezingen is de huidige politieke balans waarschijnlijk opgeschud en moet een nieuw college van commissarissen waarschijnlijk op zoek naar steun bij andere politieke groepen dan de afgelopen tijd’, schrijft het Instituut voor Europees Milieubeleid.

Maar tegelijk werpt het tegen dat de wal het schip snel zal keren. Want als de nieuwe Europese Commissie ervoor kiest om niets te doen, zal dat veel meer geld kosten dan als ze wel actie onderneemt.

De Europese verkiezingen worden daardoor niet gezien als een crisis, zoals je die soms hebt in economische zin. Welnee, het is een kleine tegenslag. Maar is het erg, zoals een ramp erg is, of een overstroming? Nee, zeggen ze. Inflatie is een veel groter probleem.