Met een bouwhelm op naar de tentoonstelling in Boijmans, dat slechts 5 weken open is

Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam) 2.JPG” by Dario Crespi is licensed under CC BY-SA 3.0

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam gaat vijf weken open voor publiek. Het museum sloot de deuren in 2019. Er is nog altijd geen definitief plan voor de verbouwing.

an 1 juni tot en met 7 juli is Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam voor het eerst sinds 2019 weer te bezoeken. Voor de tentoonstelling Snakken naar Boijmans zijn zeven hedendaagse kunstenaars gevraagd werk te maken „dat reflecteert op echo’s uit het verleden” van het nu lege gebouw.

De werken staan opgesteld in de gestripte zalen van het museum, waar alleen bewegwijzering aan de muren – ‘Mondriaan, Van Gogh, Kandinsky, Degas, Monet’, wijst een pijl omhoog – nog herinnert aan de vroegere indeling. Van veel muren is het stucwerk verwijderd, je ziet gaten en ruwe bakstenen, ergens is een trap weggehaald. Speciaal voor de tentoonstelling is op de eerste verdieping tijdelijk een houten vloer gelegd om gaten af te dichten.

Snakken naar Boijmans beslaat het hele museum, bij binnenkomst krijgen bezoekers een bouwhelm aangereikt (die bij vertrek weer moet worden ingeleverd). Het dragen van platte schoenen wordt aangeraden. Verspreid over de route staan in geïmproviseerde kiosken medewerkers van het museum om toelichting te geven.

[…]

„We missen het museum”, zei directeur Ina Klaassen bij de presentatie van de tentoonstelling, die ze „een cadeau aan de stad” noemde. Ze zei te hopen dat de tentoonstelling „net het laatste duwtje” kan zijn om te komen tot een besluit over het ontwerp. Na 7 juli gaat het gebouw weer dicht tot de heropening.

Snakken naar Boijmans, 1 juni t/m 7 juli. Kaartjes kosten 10 euro, met een Rotterdampas 4,50. De Museumjaarkaart is niet geldig. Info: boijmans.nl

Voor mensen met een mobiliteitsbeperking, zoals mensen die slecht ter been zijn, met een rollator lopen, of in een rolstoel zitten, wordt een zelfstandig bezoek aan Snakken naar Boijmans afgeraden. Omdat het gebouw een officiële bouwplaats is, zijn er veel obstakels zoals ongelijke vloerdelen en gaten in de vloeren. Daarnaast zijn er geen werkende liften.

Voor deze mensen worden er op zondagochtend 30 juni en dinsdagochtend 2 juli speciale ontvangsten georganiseerd. Tijdens deze ontvangsten kan een deel van het museum worden bezocht.