Formatie: Veehouderij als dure rechtse hobby

Terwijl de coalitiepartners op het landelijk toneel hun Schoofsurprise uitpakten, probeerde de Partij voor de Dieren het nog een keer: dieren in de Nederlandse veehouderij beschermen tegen een deel van het leed dat hen in de stallen wordt aangedaan. Woensdag diende ze een initiatiefwetsvoorstel in, terwijl in maart haar laatste wet met soortgelijk doel reeds was aangenomen en alsnog van tafel werd geveegd. Voor een partij die de vee-industrie wil afschaffen stelt de PVDD zich nog best mild op.

[…]

Volgens onderzoek van Dier&Recht ontvangen Nederlandse melkveehouders zo’n 350 miljoen directe inkomenssteun uit Brussel, een kleine 22 duizend euro per melkveebedrijf. Europese veeboeren liggen sowieso aan een gigantisch subsidie-infuus. Misschien ging Caroline in Brussel daarom maar glimlachen. Het is lastig op tafel slaan met bakken geld onder je armen.

Nederlandse veeboeren krijgen onder andere subsidies voor investeren in milieuvriendelijke middelen, subsidies per hectare en subsidies voor boeren onder de 41 jaar. Bij elkaar maakt dat de veehouderij een peperdure rechtse hobby. Iedereen kan nu wel gillen dat veehouders voedselzekerheid genereren, maar iedereen weet ook dat dat een leugen is. In de bergen graan die aan dieren worden gevoerd voor ze in stukken worden gehakt, zit meer voeding dan in de hoeveelheid biefstukken, koteletten en worsten die het slachtwezen uitbraakt.