Huizen bouwen bóven op bestaande gebouwen: 5 Rotterdamse voorbeelden

Rotterdam – De Karel Doorman (2)” by Fred Romero from Paris, France is licensed under CC BY 2.0

De woningnood is hoog, maar bouwgrond is schaars. Hoe krijg je dan toch snel en betaalbaar extra huizen? De provincie Zuid-Holland zet in op het bouwen van duizenden woningen bóven op bestaande panden, oftewel optoppen. Rijnmond zet vijf Rotterdamse voorbeelden op een rij.

Nederland heeft zo’n zeshonderd kilometer aan platte daken. Daar liggen heel veel kansen voor woningbouw, stelt de provincie Zuid-Holland. Ze hebben laten berekenen dat er alleen in onze regio al een kleine 29 duizend woningen bij kunnen komen, als we gaan bouwen op daken. “Als het dan ook nog eens een verbetering is voor de bestaande bewoners, moeten we die kans gewoon grijpen”, zegt gedeputeerde Anne Koning.

Het optoppen heeft volgens haar veel voordelen. Er hoeft geen grond te worden aangekocht, waardoor er snel en betaalbaarder gebouwd kan worden. Ook past het vaak binnen de bestaande omgevingsplannen. In Rotterdam zijn al verschillende gebouwen ‘opgetopt’.

[…]

Rotterdam – De Karel Doorman” by Fred Romero from Paris, France is licensed under CC BY 2.0

Een plan om snel op te toppen

De provincie Zuid-Holland liet met andere provincies en vereniging van woningcorporaties Aedes een stappenplan ontwikkelen, waarmee het mogelijk zou moeten zijn om snel meer woningen te realiseren.

Het gaat niet alleen om het optoppen van woningen, maar ook om het aanplakken (aan de zijkant) of uitplinten van huizen (bergruimte op de begane grond uitbreiden naar woningen). De provincie kan op deze manier zo’n 29 duizend extra woningen realiseren, blijkt uit onderzoek.

Het optoppen kan vooral gedaan worden in naoorlogse wijken. Daar zijn vaak lage flatgebouwen te vinden met een constructie die meer kan dragen dan het nu doet. Er passen gemiddeld acht tot tien woningen op een al bestaande flat.

Universiteit van Nederland met Tom Daamen, from TU Delft