Verbazing alom over scootmobielverbod in tram, gemeenteraad gaat in debat: ‘Kwetsbaren de dupe’

electromobile, senior mobile, old man
Photo by neelam279 on Pixabay

Er komt een debat in de gemeenteraad over het verbod op scootmobielen in de Rotterdamse trams. Een meerderheid van de raad, waaronder Leefbaar Rotterdam en GroenLinks, schaart zich achter de PvdA. Ouderenbonden roepen gedupeerde reizigers op een klacht in te dienen bij vervoerder RET.

Het scootmobielverbod voor de tram is een flinke domper voor heel veel ouderen in deze regio. De keuze roept ook bij de Rotterdamse tak van de PvdA vraagtekens op. In een brief aan de wethouder noemt de partij het een ‘onbegrijpelijke keuze’. ,,Het openbaar vervoer is er juist voor mensen die minder mobiel zijn. Mensen zitten niet zomaar in een scootmobiel. De kwetsbare Rotterdammers worden de dupe van deze maatregel. De gemeente moedigt het gebruik van het openbaar vervoer júist aan, maar dan komt er toch zo’n maatregel”, aldus PvdA-raadslid Dennis Tak.

Hij vervolgt: ,,Eerdere plannen waarmee tramlijnen in bepaalde wijken wijken verdwijnen, zorgen er al voor dat de bereikbaarheid van het openbaar vervoer afneemt. Als mensen in scootmobielen nu ook nog eens worden geweigerd, betekent dat er meer aanvragen komen voor de diensten van Trevvel. Dat gaat de gemeente financieel ook meer kosten.” […]

De Stichting OSO-Rotterdam, het overlegplatform van de Rotterdamse afdelingen van de ouderenorganisaties KBO, PCOB, R.O.B. en NOOM, is onaangenaam verrast door het strengere beleid van de RET. […]

Ook bij de VGR, de Vereniging van Gehandicaptenorganisaties Rotterdam, weten ze niets van het scootmobielverbod voor de tram. ,,Dit verbaast ons in hoge mate, we hebben hier niets van gehoord’’, reageert bestuurslid Jan Poot.