Kwetsbare huurders in energieneutrale woningen slachtoffer van energiechaos

solar, solar energy, solar power
Photo by Solarimo on Pixabay

Het is chaos op de Nederlandse energiemarkt. De salderingsregeling gaat verdwijnen en energieleveranciers brengen steeds vaker kosten in rekening voor het terugleveren van zonnestroom aan het elektriciteitsnet. Die veranderingen treffen vooral een groep kwetsbare huurders in nul-op-de-meterhuurwoningen, waarschuwen experts.

Er zijn tussen de vijftien- en twintigduizend zogenoemde nul-op-de-meterhuurwoningen in ons land, schat de Woonbond. Over een heel jaar bekeken wekken de zonnepanelen van deze huizen meer elektriciteit op dan dat de woningen verbruiken.

Nul-op-de-meterhuurwoningen zijn voorzien van isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Dat zijn niet alleen nieuwe huurwoningen, maar ook gerenoveerde huurhuizen.

“De economische haalbaarheid van nul-op-de-meterhuurwoningen is volledig gebaseerd op salderen”, onderstreept Jeike Wallinga, lector energietransitie op Hogeschool Windesheim. “Daardoor kun je jouw energieverbruik in de winter wegstrepen tegen wat je in de zomer opwekt met je zonnepanelen.”

“Door de salderingsregeling merken bewoners van deze huizen op hun elektriciteitsrekening niets van het hoge energieverbruik van hun warmtepomp in de winter”, vertelt Bastiaan van Perlo van de Woonbond. “Die stroom is namelijk in de zomer al teruggeleverd aan het net.”

Salderingsregeling verdwijnt in 2027

Maar in het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet staat dat de salderingsregeling in 2027 in één keer verdwijnt. Dat betekent dat mensen in nul-op-de-meterhuurwoningen het energieverbruik in de winter niet meer kunnen wegstrepen tegen de elektriciteit die ze opwekken in de zomer.

[…]

Kwetsbare huurders draaien op voor alle kosten

“De vraag is wie moet opdraaien voor deze kosten: de huurder of de verhuurder”, zegt Wallinga. “De verhuurders hebben geïnvesteerd in het verduurzamen van de woning en willen die investering terugverdienen”, vult van Perlo aan.

Daarom moet de overheid verantwoordelijkheid nemen, vindt de Woonbond. “Als je de regels tijdens de wedstrijd aanpast, moet je daarvan ook de gevolgen accepteren. De belofte over de betaalbaarheid van deze zeer duurzame huurwoningen moet nagekomen worden.”