FORMATIE: Het einde van het ‘zonnepanelenparadijs’ komt met het afschaffen van saldering in zicht

solar panels, placement, green energy
Photo by MariaGodfrida on Pixabay

De salderingsregeling afschaffen ligt politiek al jaren gevoelig. Als het aan de beoogde coalitie ligt, gaat er in 2027 een streep door.

Het was een van de opvallendste passages over klimaat in het coalitieakkoord: de salderingsregeling voor zonnepanelenbezitters wordt tóch afgebouwd. Niet geleidelijk in een aantal jaren, maar in één klap, in 2027. Juist tegen dat voorstel stemde de Eerste Kamer een paar maanden geleden nog. De BBB en PVV zorgden toen samen met GroenLinks-PvdA voor een meerderheid.

Drie maanden later kiezen de formerende partijen vóór de afschaffing. Een keuze die tijdens een energiedebat donderdag tot verbazing leidde bij de oppositie. Had de „woordvoerder financiën het gewonnen van de woordvoerder energie” tijdens de coalitieonderhandelingen, vroeg GroenLinks-PvdA-Kamerlid Suzanne Kröger zich af. Want, het afschaffen van de salderingsregeling levert de staatskas zeker 600 miljoen euro per jaar op, blijkt uit de financiële paragraaf van het akkoord.

De formerende partijen zochten naar een manier om het begrotingstekort niet te laten oplopen, en tegelijkertijd genoeg geld te vinden om dure plannen, zoals de afschaffing van het eigen risico, uit te voeren.

Ook de manier waarop de salderingsregeling wordt afgeschaft – in één keer, wat tot vragen leidde bij CU en CDA – had te maken met de financiën.