FORMATIE: Het zoveelste signaal dat in Nederland de sterkste schouders allang niet meer de zwaarste lasten dragen

Day 275: Opposites *Rich vs. Poor” by ♥KatB Photography♥ is licensed under CC BY-NC 2.0

Het zou logisch zijn als een PVV-kabinet alles zou doen om de vermogensongelijkheid te verkleinen. Uit berekeningen van het CPB blijkt het tegenovergestelde.

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat Nederlanders met de hoogste inkomens vanaf een bepaald salaris 72 procent belasting moesten betalen. Daarmee was Nederland niet de koploper binnen Europa. De Zweedse schrijver Astrid Lindgren protesteerde in de jaren zeventig fel toen bleek dat ze boven een bepaald inkomen 102 procent belasting moest betalen. Vanaf eind jaren tachtig werden de hoogste belastingtarieven wereldwijd geleidelijk verlaagd. De belasting in de hoogste schijf is in Nederland inmiddels 49,5 procent.

De allerrijksten betalen echter aanmerkelijk minder, heeft het Centraal Planbureau (CPB) nu becijferd. De meest verdienende 0,01 procent van Nederland betaalt gemiddeld 28 procent inkomstenbelasting. Voor de meest verdienende 0,1 procent bedraagt het percentage 30,9 procent. De gemiddelde Nederlander is meer (33 procent) kwijt aan belasting.