Met 30.000 handtekeningen willen actievoerders Chemours dwingen te stoppen met productie PFAS

1948–DuPont-news-about-nylon” by x-ray delta one is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Wethouder Tanja de Jonge belooft ze mee te nemen naar haar eerstvolgende overleg met Chemours. Meer dan 30 duizend bezorgde Nederlanders tekenden de petitie waarin Chemours uit Dordrecht gevraagd wordt te stoppen met de productie van PFAS.

Ondanks een uitnodiging is Chemours er niet bij als Joop Keesmaat dinsdagmiddag de tienduizenden digitale handtekeningen overhandigt. Ze zijn verzameld door Stop PFAS Stop Chemours en komen uit heel Nederland. Wethouder Tanja de Jonge neemt een bord met de tekst ‘Directie van Chemours, stop met PFAS!’ in ontvangst. “Stop alsjeblieft”, zegt ze over de stof die water- en vuilafstotend is. “Het kan. Er zijn vervangende stoffen.”

Voor en achter de schermen gebeurt er momenteel veel rond PFAS: de rechter oordeelde in het voordeel van vier gemeenten die een zaak aanspanden tegen Chemours, er loopt een strafrechtelijk vooronderzoek naar de directie en het bedrijf zelf wil praten over schoonmaken van de omgeving.

En dan lopen er waarschijnlijk ook nog gesprekken over een schikking om verdere procedures tot een voortijdig einde te brengen.