FORMATIE: Asielplannen hebben weinig kans van slagen: ‘Rechter gaat ze terugfluiten’

map of the world, people, group, asylum
Photo by kalhh on Pixabay

De situatie in de Nederlandse asielopvang is zo nijpend dat er een asielcrisis moet worden uitgeroepen, vinden PVV, VVD, NSC en BBB. In hun redenering mag je dan afwijken van de regels en bijvoorbeeld een asielstop invoeren of de opvang versoberen.

Maar het uitroepen van zo’n crisis kan helemaal niet, zeggen experts. “Dat kan alleen als er sprake is van overmacht waar je als land geen invloed op hebt. Dat is nu niet het geval”, zegt Karin Geuijen, bestuurskundige aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in migratiebeleid.

“We weten al heel lang dat er sprake is van een opvang- en woningcrisis, niet van een externe crisis”, zegt Geuijen. “En het gevolg daarvan is dat als je dit toch gaat doen, je door de rechter wordt teruggefloten.”

Ook Viola Bex-Reimert, hoofddocent migratierecht aan de Universiteit Utrecht, ziet niet voor zich dat het uitroepen van een crisis juridisch standhoudt. “We hebben het zelf gewoon niet op orde. De verstopte asielketen is ook het gevolg van falend beleid van vorige kabinetten.

De Tweede Kamerfractie van de VVD heeft in 2022 ook al eens aan het kabinet gevraagd of ze de opvangsituatie in Nederland niet als officiële crisis kunnen bestempelen. Nee, was toen inderdaad het antwoord.

‘Je kan niet reguleren wat er gebeurt in de wereld’

Wie een blik werpt op de asielplannen voor het nieuwe kabinet ziet al snel dat ze vooral een afschrikwekkend effect moeten hebben. PVV, VVD, NSC en BBB hopen dat er daardoor minder asielzoekers naar Nederland komen.