FORMATIE: Nieuwe coalitie zet klimaatbeleid door, maar het enthousiasme is er wel af

System change not Climate Change sign
Photo by Ma Ti on Unsplash

PVV-leider Geert Wilders zei tijdens de verkiezingscampagne dat al het klimaatbeleid “door de shredder” moest. Zo heet wordt de soep door de nieuwe coalitie niet gegeten. De klimaatmiljarden blijven rijkelijk vloeien, maar de gaten in het huidige groene beleid worden niet opgevuld.

Wie de afgelopen tijd de klimaatplannen van de formerende partijen heeft gevolgd, had misschien een grote ommezwaai verwacht. “Geen miljardenverspilling aan zinloze klimaathobby’s”, stond in het verkiezingsprogramma van de PVV. In een motie riep BBB-Kamerlid Henk Vermeer onlangs op tot het “per direct opschorten” van de bouw van wind- en zonneparken.

Zo pakt het klimaatbeleid de komende jaren niet uit. Wie het donderdag gepresenteerde hoofdlijnenakkoord leest, ziet dat de nieuwe coalitie de klimaatplannen van NSC en (vooral) VVD uitvoert. Zij steunden grotendeels het voortzetten van het bestaande beleid.

Toen VVD-Kamerlid Silvio Erkens het hoofdlijnenakkoord samenvatte op LinkedIn, was “blijft” niet voor niets het belangrijkste woord. De wettelijke klimaatdoelen, de klimaatafspraken voor de industrie, de miljardensubsidies voor groene energie: allemaal zaken die grotendeels blijven zoals ze zijn.