FORMATIE: LAKA: Kernenergie als schaamlap voor ontbrekend klimaatbeleid

© WISE

Het midden in de nacht gepresenteerde hoofdlijnenakkoord is desastreus voor vrijwel iedereen, behalve het (groot-)kapitaal en vervuilende bedrijven.

Zo gaat het plan om grote vervuilende bedrijven vanaf 2028 meer voor CO₂ uitstoot meer te laten betalen van tafel; mogen we weer 130km op de snelweg, wordt de veestapel niet verminderd, de spreidingswet weer ingetrokken, btw op boeken, kranten en tijdschriften naar 21%, korter WW en geen verhoging mimimumloon, en zo voort en zo verder.

© LAKA Kernenergie is geen klimaatbeleid

En dan weet je dat het volgende niet kan uitblijven: geen twee, maar vier kerncentrale in 2035 en geen 5 maar 14 miljard naar kernenergie. Extreem- (rancuneus)rechts houdt nu eenmaal van kernenergie. Alleen mag je dat van de extreem-rechtse Kamervoorzitter niet meer extreem-rechts noemen.

‘Uitstelgedrag, wegkijken en schijnoplossingen’ zou volgens Lisanne Boersma, directeur van WISE, een goeie titel voor het akkoord kunnen zijn.

Treffender dan dit affiche kunnen we het niet zeggen: Kernenergie is geen klimaatbeleid; het is een alibi om door te gaan met bussiness as usual. Dit akkoord gaat de energietransitie alleen maar vertragen. En dat was waarschijnlijk ook precies de bedoeling.