Agrarische activiteit waarbij veel gif gebruikt wordt (bv lelieteelt) toegestaan in gebieden waar drinkwater wordt gewonnen.

Nationaal Park De Biesbosch” by Donarreiskoffer is licensed under CC BY 3.0

Milieuorganisatie Natuur & Milieu heeft bij de Europese Commissie een klacht over Nederland ingediend over het gebruik van landbouwgif in drinkwater- en natuurgebieden. Een derde van de drinkwatergebieden bevat meer giftige bestrijdingsmiddelen dan is toegestaan, zegt de organisatie na eigen onderzoek. “Drinkwater dreigt hiermee duurder te worden en de natuur wordt geschaad”, zegt Natuur & Milieu.

Bij het kweken van bijvoorbeeld aardappels en bloembollen wordt vaak intensief met bestrijdingsmiddelen gespoten om de gewassen te beschermen. Volgens de milieuorganisatie pakken de provincies dit in grondwaterbeschermingsgebieden niet goed aan, en is er een aanwijzing nodig vanuit Brussel om dit landelijk goed te regelen.

“Drinkwater- en natuurgebieden verdienen de hoogste bescherming”, zegt Rob van Tilburg van Natuur & Milieu. “De Europese Commissie heeft gezegd: in dat soort gebieden moeten bestrijdingsmiddelen geminimaliseerd of uitgebannen worden. Nederland komt die verplichting niet goed na”, zegt hij.

[…]

Natuur & Milieu hoopt dat Brussel ervoor zorgt dat boeren in kwetsbare gebieden straks weten waar ze aan toe zijn en zegt dat er wel degelijk landbouw kan plaatsvinden. “Maar laten we ervoor zorgen dat dat biologische landbouw is, waarbij geen schadelijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.”