Woningnood neemt toe: ‘Rotterdam heeft veel meer sociale huurwoningen nodig’
Vijfhonderd reacties op een advertentie voor een sociale huurwoning is geen uitzondering meer. Soms zijn het er wel tweeduizend. De woningnood in Rotterdam is groot en het grootst in het goedkope, sociale segment. Als je kijkt naar het inkomen van de doorsnee Rotterdammer heeft de stad vooral huizen nodig in dat segment. Maar daarvan wordt weinig gebouwd. Het aantal sociale huurwoningen krimpt zelfs. Hoe zit dat?
Op een voormalig bedrijventerrein naast het Kralingse bos verrijst de nieuwe stadswijk Nieuw-Kralingen met in totaal 800 woningen. Tachtig daarvan zijn sociale huurwoningen en die waren zo weg. Er hebben 2500 mensen gereageerd en slechts een klein aantal heeft er eentje gekregen. “Ja ik ben één van de gelukkigen en ik ben dankbaar”, zegt Dina.
Gemeente wil betaalbaar bouwen maar dat is vooral middenhuur en dat is voor heel veel Rotterdammers onbetaalbaar.
Mohamed el Achkar, bestuurder woningcorporatie Woonstad
60 procent Rotterdammers
De kans op een sociale huurwoning wordt steeds kleiner. Deze woningen worden aangeboden via Woonnet Rijnmond en de maximale huurprijs in 2024 ligt op 880 euro per maand. Op basis van hun inkomen komt 60 procent van de Rotterdammers in aanmerking voor zo’n woning.
De inkomensgrens voor een sociale huurwoning ligt voor een alleenstaande op een bruto jaarinkomen van 47 duizend euro, voor een gezin op 52 duizend euro. Niet alleen Rotterdammers met een uitkering of laag inkomen komen ervoor in aanmerking. Ook docenten, agenten, zorgmedewerkers, horecapersoneel, havenarbeiders, bouwvakkers en verkopers met een doorsnee inkomen hebben er recht op.
Probleem is dat er veel meer woningzoekenden zijn en minder woningen beschikbaar. “Het aantal actief woningzoekenden is gigantisch gestegen en het aantal verhuringen is flink gedaald. Dus de vraag is veel groter terwijl het aanbod kleiner is”, licht Mohamed El Achkar van corporatie Woonstad toe. Samen met de vier andere grote corporaties in Rotterdam – Havensteder, Woonbron, Hef Wonen en SOR – maakt hij zich sterk voor meer sociale huurwoningen in Rotterdam.
Een betrouwbare overheid moet niet met onbetrouwbare cijfers werken.
Marjolein van Asselt, directeur van de Rotterdamse Rekenkamer