EU sluit akkoord om de luchtkwaliteit te verbeteren
De Europese Unie heeft een akkoord gesloten over de aanpak van luchtvervuiling. De EU wil strengere regels voor lidstaten, zodat er in 2050 geen giftige stoffen meer in de lucht zitten. De lidstaten hebben tot 2028 om hun plannen te presenteren.
De Raad van Ministers en het Europees Parlement sloten dinsdagavond een overeenkomst. Door de deal worden de normen voor de uitstoot van vervuilende stoffen strenger, waardoor de luchtkwaliteit dichter bij de richtlijnen van gezondheidsorganisatie WHO komt. Het gaat dan om stoffen als stikstofdioxide, fijnstof, zwaveldioxide, lood en nikkel.
In de praktijk betekent dit dat alle EU-landen in 2028 duidelijk moeten maken hoe ze de lucht in 2050 vrij willen maken van deze stoffen. Zo kunnen ze de sectoren die de lucht het meest vervuilen strengere regels opleggen. Over de hele EU gemeten wordt het meeste uitgestoten via energieverbruik, de landbouw en het vervoer.
Lidstaten kunnen uitstel vragen voor plekken waar de luchtkwaliteit lastig te verbeteren blijkt of waar de impact op huishoudens te groot is.
Jaarlijks sterven 300.000 Europeanen vroegtijdig door luchtvervuiling
Alain Maron, milieuminister van België, reageert op de ontwikkelingen in Brussel: “De kwaliteit van de lucht die we inademen zal drastisch verbeteren, waardoor het aantal sterfgevallen en gezondheidsrisico’s afneemt.”