Miljoenen aan toeslagen en geldpotjes blijven ongebruikt: ‘Regels nodeloos ingewikkeld’
De koopkracht van de laagste inkomens gaat erop achteruit, waarschuwde het Nibud gisteren. In de strijd tegen (verborgen) armoede kunnen landelijke toeslagen en gemeentelijke voorzieningen verlichting brengen. Maar veel mensen durven zich niet ‘in de wereld van de toeslagen’ te begeven, en lopen daardoor geld mis. Waar blijft het liggen? En wat kun je doen?
1. Welke toeslagen blijven het vaakst ongebruikt?
“Wij zien bij de mensen die onze hulp inroepen dat ze vooral de huurtoeslag en de zorgtoeslag niet aanvragen”, zegt Karlein van der Velde, projectcoördinator Thuisadministratie bij vrijwilligersorganisatie Humanitas. “Daar blijft het meeste geld liggen.”
[…]
2. Waarom vragen zoveel mensen toeslagen niet aan?
[…]
“De regels en systemen zijn vaak nodeloos ingewikkeld”, zegt Wouter van Zandwijk, landelijk woordvoerder bij Humanitas. “Deze week is toevallig het noodfonds voor hoge energiekosten online gegaan. Die kunnen mensen invullen die het echt hard nodig hebben. Weet je hoe lang de handleiding is voor het invullen van die aanvraag? 37 pagina’s.”
[…]
3. Wat kun je doen om te krijgen waar je recht op hebt?
Er zijn online verschillende tools beschikbaar waar je een indicatie kunt krijgen van waar je recht op hebt. Nibud heeft bijvoorbeeld de tool Bereken uw recht, waarmee je zelf kunt uitzoeken op welke toeslagen je eventueel recht hebt. Ook de Belastingdienst heeft zo’n rekenhulp op de site. De eerder genoemde Voorzieningenwijzer helpt je met gemeentelijke regelingen. Op de gekoppelde site datgeldtvoormij kun je per gemeente zoeken of je in aanmerking komt voor hulp.