Milieudefensie pakt na Shell nu ING aan via de rechter: ‘Stoppen met olie in 2040? Dat is vijftien jaar te laat’
Klimaatrechtzaak
Milieudefensie dreigt ING, de grootste bank van Nederland, met een rechtszaak vanwege falend klimaatbeleid. „De financiële sector heeft een ongelooflijke macht om met geld bij te dragen aan de energietransitie.”
Het is ING geworden. Milieudefensie kiest er na het juridische succes in de klimaatzaak tegen Shell voor om nu de grootste bank van Nederland juridisch aan te pakken. Dat maakte de actiegroep deze vrijdagmiddag bekend.
ING-bestuursvoorzitter Steven van Rijswijk ontving op datzelfde moment een zogeheten aansprakelijkstelling van Milieudefensie waarin de actiegroep een klimaatplan eist van ING en daaraan gekoppelde concrete maatregelen. De bank moet met die maatregelen haar CO2-uitstoot in 2030 halveren ten opzichte van 2019. Volgens Milieudefensie ondermijnt ING met haar huidige beleid het bereiken van het maximum van 1,5 graad opwarming van de aarde, zoals is afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs.
Net als in de zaak tegen Shell meent Milieudefensie dat het ING daarom kan aanspreken op basis van de wettelijke zorgplicht: gevaar creëren (in dit geval met klimaatverandering) mag niet. ING heeft nu acht weken om aan de eis te voldoen. Gebeurt dat niet, dan volgt een dagvaarding.
In een toelichtend interview op het hoofdkantoor van Milieudefensie in Amsterdam leggen Milieudefensie-directeur Donald Pols en advocaat Roger Cox vrijdagochtend aan NRC uit waarom het ING is geworden, en niet een van de andere zes financiële partijen die eerder door Milieudefensie waren ‘genomineerd’.