Werkt de Rotterdamwet averechts?
De omstreden ‘Rotterdamwet’ moet kwetsbare wijken behoeden voor nog meer achterstand. Maar in de praktijk stigmatiseert de wet die wijken en dalen de huizenprijzen er.
Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.
De Rotterdamwet zadelt de kwetsbare wijken op met een negatief imago, terwijl die wijken er door de wet juist bovenop zouden moeten worden geholpen. De huizenprijzen zakken er met 3 tot 5 procent in vergelijking met wijken die er net omheen liggen.
Twee hoogleraren aan de Vrije Universiteit zochten het uit aan de hand van cijfers over de afgelopen twintig jaar. En dat levert ‘slecht nieuws’ op, zegt een van hen, vastgoedeconoom Hans Koster. “Die wet werkt niet én levert de wijken waar die wordt toegepast ook nog eens een stigma op.”
De Rotterdamwet (officieel de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek) is in 2006 ingevoerd en is altijd omstreden gebleven.
[…]
Een soortgelijk stigma kregen in 2007 trouwens ook de ‘krachtwijken’ waarvoor het toenmalige kabinet zich ging inzetten. Maar daar stond destijds wel iets tegenover: in die wijken werd voor miljarden geïnvesteerd, wat uiteindelijk de prijzen opdreef. “Als het voordeel voor zulke wijken groot genoeg is, kan je zo’n stigma voor lief nemen”, zegt Koster. “Maar de Rotterdamwet bevat niets extra’s voor de betrokken wijken.”