Extra plekken in verpleeghuizen? ‘Meer van hetzelfde is niet houdbaar’
Nederlanders worden steeds ouder en dus moet er iets worden gedaan aan de ouderenzorg. De grootste politieke partijen willen meer plek in verpleeghuizen, maar de zorg zelf pakt het liever uitgebreider aan. “Er moet anders naar verpleeghuiszorg gekeken worden.”
In het kort
- Grote politieke partijen willen het aantal plaatsen in verpleeghuizen uitbreiden, maar er zijn zorgen over de houdbaarheid van het huidige zorgsysteem.
- Het rapport ‘Niets doen is geen optie’ waarschuwt dat Nederland aan het begin staat van een vergrijzingsgolf. Daardoor zou over twintig jaar het aantal zorgmedewerkers met 76 procent moeten stijgen.
- Zorgorganisaties experimenteren met nieuwe methoden, zoals het gebruik van data en technologie.
Samenvatting gemaakt met behulp van AI.
Koning van ActiZ plaatst wel de kanttekening dat ontwikkelingen in de verpleeghuiszorg ook erg afhankelijk zijn van ander beleid. “Verpleeghuiszorg is geen eiland op zichzelf, het hangt ook af van andere keuzes. Wat voor plannen hebben woningcorporaties en gemeenten? Wordt er dagbesteding georganiseerd? Zijn er ontmoetingsplekken? Dat is belangrijk om bijvoorbeeld eenzaamheid tegen te gaan.”
Ouderenzorg is geen probleem van de zorg, maar van de maatschappij, concludeert Koning dan ook. “Al tientallen jaren hebben overheden geen uitgebreide en complete visie op de vergrijzende samenleving gemaakt. We moeten weten waar we naartoe willen.”