Voor een tandarts of huisarts in de buurt sta je steeds vaker voor dichte deur
Patiëntenstops worden steeds vaker ingezet in de zorg in de buurt. Niet alleen huisartsen moeten soms (tijdelijk) nee zeggen tegen nieuwe patiënten, ook tandartspraktijken hebben het vaker te druk. “We moeten kijken naar de manier waarop we zorg verlenen.”
Het aantal patiëntenstops in de huisartsenzorg laat volgens onderzoeksinstituut Nivel een stijgende lijn zien. Cijfers van dit jaar zijn er nog niet, maar vorig jaar zei 58 procent van de ondervraagde huisartsen (even) geen nieuwe patiënten aan te nemen. In 2018 gold dit nog voor 48 procent. In dat jaar verwachtte nog bijna de helft van de praktijken binnen een jaar een tekort aan huisartsen te hebben. Maar vorig jaar dachten vrijwel alle praktijken dat.
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) ziet patiëntenstops “absoluut op meer plekken”. Dat is volgens de organisatie het gevolg van een landelijk tekort aan huisartsen en ondersteunend personeel. Jaarlijks beginnen zo’n achthonderd artsen aan een huisartsenopleiding, terwijl het Capaciteitsorgaan heeft berekend dat dit er eigenlijk bijna twaalfhonderd moeten zijn.
Die bijna twaalfhonderd artsen zijn ook nodig om te voldoen aan de groeiende vraag. “De huisartsenzorg is complexer geworden”, zegt een woordvoerder van de LHV. “Mensen blijven langer thuis wonen, leven langer en hebben vaak meerdere aandoeningen.”
Wat is een patiëntenstop?
Bij een patiëntenstop kan een patiënt zich niet meer inschrijven bij een praktijk. Soms wordt een uitzondering gemaakt voor bijvoorbeeld partners of kinderen van mensen die al bij de praktijk staan ingeschreven.