Parkinson grijpt om zich heen in de Betuwe
In de Betuwe wonen opvallend veel patiënten met ’trilziekte’ parkinson. Fysiotherapeuten en andere deskundigen leggen de link met jarenlang pesticidengebruik in deze streek van telers en kwekers.
Dit artikel is afkomstig uit de Gelderlander. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.
De onrust over de ‘parkinson-pandemie’ in de Betuwe groeit. de Gelderlander sprak de afgelopen maanden met veel fysiotherapeuten en met tientallen Betuwse boeren en tuinders met parkinson, die in het verleden vaak onbeschermd en intensief met landbouwgif werkten.
In de regio Huissen tellen de fysiotherapiepraktijken meer dan honderd parkinsonpatiënten, blijkt uit een inventarisatie van deze krant. Alleen al in Angeren – met nog geen drieduizend inwoners – telt de praktijk 55 gevallen van parkinson. Zo veel, dat ze inmiddels drie gespecialiseerde fysiotherapeuten nodig hebben.
Zorgverleners zoals fysiotherapeuten en huisartsen zijn voorzichtig met harde conclusies, maar trekken wel aan de bel. “Ik weet zeker dat als je een kaart over Nederland zou trekken dat de brandhaarden van parkinson in de traditionele land- en tuinbouwgebieden liggen, zoals de Betuwe en de bollenstreek in Zuid-Holland”, zegt Marten van der Ploeg, fysiotherapeut in Angeren. Hij wijt het grote aantal parkinsongevallen in zijn regio aan het pesticidengebruik in de land- en tuinbouw. “Wat we in de Betuwe zien, is geen toeval.”
[…]
Wat is Parkinson?
In Nederland hebben 63.500 mensen de ziekte van Parkinson. Uit recent onderzoek blijkt dat het patiëntenaantal in de afgelopen tien jaar met 30 procent is toegenomen.
Wereldwijd zijn er 10 miljoen patiënten, ook dat aantal is in de afgelopen jaren stevig gegroeid: een verdubbeling in twintig jaar tijd.
Door de ziekte sterven bepaalde hersencellen langzaam af met als gevolg dat patiënten anders gaan bewegen, zoals beven, vertragen of verstijven. Ook kunnen mensen met de ziekte zich anders gaan voelen en gedragen. Voor iedere patiënt is het ziektebeeld anders.