Particuliere verhuurders gebruiken subsidiepotje voor verduurzaming nauwelijks

Energielabel” by Ellen Profielen is licensed under CC BY 2.0

Particuliere verhuurders hebben tot nu toe nauwelijks gebruik gemaakt van een belangrijke subsidie om huurhuizen te verduurzamen. Tot nu toe is zo’n 3 miljoen euro van de beschikbare 152 miljoen euro aangevraagd, dat is zo’n 2 procent.

Het gaat om de zogeheten Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen, die tot eind 2025 aan te vragen is. Hiermee kunnen verhuurders een bijdrage van maximaal 6000 euro per woning krijgen om spouwmuren te laten isoleren, nieuw glas te laten plaatsen, of een energiezuinig ventilatiesysteem te laten installeren.

De subsidie dekt niet de gehele investering, omdat per vierkante meter glas of spouwmuur een maximumbedrag is vastgesteld. De kosten voor de verhuurder zijn dus een veelvoud daarvan.

[…]

‘Huurders opnieuw niet geholpen”

De Woonbond, die opkomt voor de belangen van huurders, is ontevreden met de verduurzamingsresultaten. “Zelfs met een subsidieregeling komt de verduurzaming van de particuliere sector niet op gang”, zegt een woordvoerder. “Het betekent dat huurders deze winter opnieuw niet geholpen zijn en dat voor hen de energierekening hoog blijft.”

De belangenvereniging zou vooral graag zien dat dubbel glas verplicht wordt, of dat enkel glas een officieel gebrek wordt, zodat huurders naar een rechter kunnen stappen.

Met het Nationaal Isolatieprogramma moeten in 2030 zo’n 2,5 miljoen woningen zijn geïsoleerd. Daarvoor heeft de overheid meerdere subsidiepotjes gemaakt, van in totaal 2,5 miljard euro. De Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen is daar één van, speciaal voor particuliere verhuurders.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft op dit moment 1 op de 4 huurwoningen van particulieren een ‘slecht’ energielabel onder de E, in totaal zijn dat zo’n 315.000 woningen. Vanaf 2029 mogen verhuurders die volgens de regels niet meer verhuren.