Badmuts meet beroerte al in de ambulance

EEG Recording Cap” by Chris Hope is licensed under CC BY 2.0

Geneeskunde 

Een speciale badmuts kan in de ambulance al een hersenfilmpje maken. Zo kan een patiënt met een groot herseninfarct sneller worden geopereerd.

Een badmuts met elektroden kan in de ambulance een groot herseninfarct herkennen. Daarmee kunnen patiënten in de toekomst sneller naar het juiste ziekenhuis. Dat kan levens redden, verwachten de bedenkers van de mobiele EEG-techniek.

Het Amsterdam UMC testte de elektrodenbadmuts vier jaar in twaalf ambulances en publiceert het onderzoek deze week in Neurology.

Bij een beroerte is het zaak snel te weten of de patiënt een groot herseninfarct heeft, waarbij een bloedprop een groot bloedvat in de hersenen afsluit. Bij zo’n infarct kan de bloedprop via een katheter vanuit de lies uit het bloedvat worden verwijderd, maar er zijn slechts 17 ziekenhuizen in Nederland die deze ingreep uitvoeren. Een infuus met bloedverdunners kunnen patiënten met een klein infarct in elk ziekenhuis krijgen.

Meer dan de helft gaat niet meteen naar het goede ziekenhuis
Jonathan Coutinho — neuroloog

[…]

Elke dag krijgen circa 90 mensen in Nederland een herseninfarct. „Meer dan de helft van de patiënten met een groot infarct gaat niet meteen naar het goede ziekenhuis”, zegt Jonathan Coutinho, neuroloog in het Amsterdam UMC. „Intussen sterven er elke minuut hersencellen. Hoe sneller de ingreep, hoe kleiner de kans dat de patiënt overlijdt of blijvend invalide raakt. Een snelle operatie kan het verschil betekenen tussen een verpleeghuis of de volgende dag weer naar huis.”