Kaag: armoedepakket geen ‘totaal succesverhaal’

Portretfoto’s minister Sigrid Kaag” by is licensed under CC BY-SA 2.0

15:40

De armoedemaatregelen die het demissionaire kabinet voor volgend jaar neemt, lezen niet als ‘een totaal succesverhaal’, erkent minister Sigrid Kaag (Financiën). Maar dit pakket was na de val van het kabinet aan het begin van de zomer het hoogst haalbare, zegt zij op Prinsjesdag tegen het ANP.

Naast armoede is ook de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op de langere termijn iets waar ‘iedereen zich zorgen over maakt’, zegt Kaag. Daarom is er ook voor gekozen de koopkrachtmaatregelen voor de allerarmsten niet te betalen door de schuld te laten oplopen, maar door hogere inkomens en vermogens meer te belasten. Maar de mogelijkheden daartoe waren na de val van het kabinet beperkt. ,,Als demissionair kabinet kun je niet hele nieuwe discussies met elkaar gaan voeren over nog een verdere lastenverschuiving.”

15:36

De laagste inkomens gaan er, ook na de extra koopkrachtmaatregelen die het demissionaire kabinet neemt, volgend jaar gemiddeld het minst op vooruit. Juist zij lopen ook, meer dan andere groepen, het risico minder geld over te houden. Gezinnen met meerdere kinderen profiteren het meest van de 2 miljard euro die op de begroting is vrijgemaakt voor armoedebestrijding. Ruim de helft van dat bedrag gaat op aan de verhoging van het kindgebonden budget.

De koopkrachtplaatjes waar het Centraal Planbureau (CPB) in augustus mee kwam, lieten voor uitkeringsgerechtigden nog een daling zien. Werkenden met een laag inkomen zouden er nauwelijks iets bijkrijgen, en een fors deel van die groep zou er zelfs op achteruitgaan. Het kabinet heeft dat gerepareerd door onder meer het kindgebonden budget en de huurtoeslag te verhogen.