Massale aangifte tegen chemiebedrijf Chemours: dit is er aan de hand
Advocaat Bénédicte Ficq doet maandagochtend namens ruim 2.600 mensen aangifte tegen chemisch bedrijf Chemours in Dordrecht. Zij beschuldigen de leidinggevenden van de fabriek ervan jarenlang met opzet giftige stoffen te hebben geloosd.
In het kort
- Strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq doet aangifte tegen chemisch bedrijf Chemours om de lozing van giftige stoffen die onder pfas vallen.
- Pfas zijn onafbreekbare chemische stoffen die grote gezondheidsschade kunnen veroorzaken bij mensen en het milieu vervuilen.
- Chemours ontkent dit en zegt zich in te zetten voor veiligheid en gezondheid.
Samenvatting gemaakt met behulp van AI.
De laatste tijd is er veel te doen rondom het Dordtse chemiebedrijf Chemours (voorheen DuPont). Met de massa-aangifte legt Ficq weer de vinger op de zere plek: duizenden mensen willen opheldering van het bedrijf over de lozing van gevaarlijke stoffen die onder pfas vallen. Hoe zit het precies? We zetten de vijf belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rij.
[…]
Hoe gaat het nu verder?
Mocht het OM inderdaad overgaan tot vervolging, dan zal een strafrechtelijk onderzoek dat helemaal teruggaat naar de jaren zestig heel wat tijd in beslag nemen. Wel is duidelijk dat er in het geval van vervolging veel op het spel staat voor het bedrijf. Het strafbare feit waar Ficq de directie van DuPont/Chemours van beschuldigt, kan leiden tot gevangenisstraffen van tientallen jaren.
Intussen is Chemours ook nog verwikkeld in een civiele zaak die is aangespannen door Dordrecht en de omliggende gemeenten Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden. Zij stellen Chemours aansprakelijk voor schade en gevolgen door de uitstoot van pfas.
Ook heeft de milieudienst van provincie Zuid-Holland het bedrijf afgelopen week een dwangsom van 125.000 euro opgelegd voor illegale lozing. Het afvalwater van de fabriek wordt de komende tijd geanalyseerd door een onafhankelijk laboratorium.
Milieuwethouder Tanja de Jonge van Dordrecht zegt in het AD dat sluiting “de laatste optie is”. Volgens de wethouder zou het probleem zich dan alleen maar verplaatsen. Wel zegt De Jonge dat als de uitstoot van deze schadelijke stoffen niet snel stopt, “we afscheid moeten nemen van deze bedrijven”.