Vorig jaar veel meer vergunningen voor tijdelijke woningen verstrekt
Er zijn vorig jaar veel meer vergunningen afgegeven voor tijdelijke woningen dan in het jaar ervoor. In 2022 werd voor bijna 3300 flexwoningen een vergunning verstrekt, een stijging van ruim 40 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zulke woningen blijven doorgaans 10 jaar staan.
De voorbije vier jaar werden in totaal zo’n 10.000 vergunningen verleend voor tijdelijke onderkomens. In alle jaren ging het voor het overgrote deel om nieuwbouw. Maar tijdelijke woningen kunnen ook ontstaan doordat bestaande panden worden verbouwd, bijvoorbeeld wanneer een kantoorpand wordt omgebouwd naar appartementen.
In 2019 waren de meeste flexwoningen nog voor studenten, maar zij kregen vorig jaar maar een klein deel van de tijdelijke woningen. Vergunningen voor woningen voor arbeidsmigranten en seizoenarbeiders werden daarentegen veel vaker gegeven. Ook gingen er meer vergunningen voor tijdelijke onderkomens naar statushouders en vluchtelingen, onder meer uit Oekraïne.
Noord-Brabant verstrekte vorig jaar de meeste vergunningen voor tijdelijke woningen, in Flevoland werden afgelopen jaar daarentegen nauwelijks vergunningen verleend.