Kunstmatige intelligentie vreet stroom, één opdracht hetzelfde als een uur een lamp aan
Het trainen van Artificiële Intelligentie (AI) vergt enorm veel stroom. Daarmee is de opkomst van AI meteen een bedreiging voor het klimaat, vanwege de grote CO2-voetafdruk. Nu al slurpen datacentra zo’n drie procent van alle elektriciteit wereldwijd op en één procent van de CO2-uitstoot komt van diezelfde datacentra. Dat is de helft van wat de luchtvaartsector uitstoot. Wetenschappers willen AI groener maken.
Er waren al zorgen dat AI tot het einde van de wereld zou kunnen leiden, maar nu is er dus nog een grote zorg: de hoeveelheid elektriciteit die de systemen kosten. Slimmere computers gebruiken meer data en meer data betekenen meer stroom. Door de enorme populariteit van AI-systemen nemen de zorgen alleen maar toe. “Dit is echt heel ernstig en zorgelijk”, zeggen experts.
‘Doe het licht uit’
Neem Alexa. Voordat je de spraak gestuurde huishoudelijke hulp van het Amerikaanse Amazon kan vragen: “Alexa, doe het licht uit”, zijn er heel wat stappen gezet. Een uurtje video streamen is hetzelfde als een week de ijskast aan. “Je denkt dat je een klein lief apparaatje aanschaft dat in je zitkamer staat, maar het achterland is gigantisch met een enorm energieverbruik”, zegt Chris Julien van het Amsterdamse onderzoeksinstituut Waag Futurelab.
Ook het baanbrekende computerprogramma ChatGPT, dat levensechte gesprekken kan voeren, gebruikt een enorme hoeveelheid stroom: één enkele trainingssessie van ChatGPT betekent zo’n 500 ton CO2-uitstoot. Dat is gelijk aan duizend auto’s die duizend kilometer rijden.
Luis Cruz houdt zich aan de TU-Delft bezig met het groener maken van AI. Hij en zijn team willen systemen ontwikkelen die hetzelfde resultaat vinden – het beste antwoord voor de consument – maar met minder energie.