Appartementen en monumenten hoeven niet aan de warmtepomp
Vanaf 2026 moeten eigenaren van vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeshuizen verplicht een warmtepomp aanschaffen als hun cv-ketel vervangen moet worden. De verplichting geldt niet voor mensen die een appartement of monument bezitten of een woning die de komende jaren op een warmtenet wordt aangesloten.
Dat heeft minister De Jonge voor Volkshuisvesting bekendgemaakt in een Kamerbrief. Hij wil duidelijkheid bieden aan zowel woningeigenaren als aan de installatiebranche, omdat de regel al over drie jaar van kracht wordt.
Hoe werkt een (hybride) warmtepomp?
Een warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en maakt die met behulp van elektriciteit warmer. Er is geen gas nodig. Een warmtepomp bestaat uit een binnenunit en buitenunit, en heeft daarom vrij veel ruimte nodig. Ook maken sommige typen veel geluid.
Omdat een warmtepomp constant warmte geeft en wat trager reageert als er snelle opwarming van water nodig is (bijvoorbeeld voor douchen), kiezen sommige mensen voor een hybride warmtepomp. Op momenten dat er snelle opwarming nodig is, gaat bij hybride warmtepompen het cv-gedeelte aan en dat werkt op gas.
Ze zijn dus niet aardgasvrij, maar wel 60 procent zuiniger dan cv-ketels. Hybride warmtepompen worden gezien als een tussenoplossing, omdat het kabinet wil dat Nederland in de toekomst aardgasvrij is.
In de bestaande bouw wordt er meestal voor de (goedkopere) hybride warmtepomp gekozen, in de nieuwbouw – die al gasloos is – voor de volledig elektrische.