De steur krijgt een nieuwe kans in de Biesbosch
Natuurbeschermers willen de steur terugbrengen naar Nederland. ARK Natuurontwikkeling gaat samen met het Wereldnatuurfonds een grote groep van de vissen uitzetten in de Biesbosch. De initiatiefnemers hopen dat de karakteristieke vis zo weer gaat zwemmen én opgroeien in het natuurgebied tussen Brabant en Zuid-Holland.
De Europese steur kwam vroeger veel voor in Nederland, maar het laatste exemplaar werd in 1952 bij Dordrecht uit de Merwede gevist. “Het zou supermooi zijn als het lukt om zo het aantal diersoorten uit te breiden met een vis die gewoon bij Nederland hoort”, aldus Bram Houben van ARK bij Omroep Brabant.
Enthousiast hoopt hij dat met de steur ook de Nederlandse kaviaar weer terugkomt. “Als dat lukt, betekent dat dat wij het supergoed hebben gedaan. Maar laten we eerst zorgen dat de steur hier ook echt blijft.”
De Europese steur is een enorme vis: volwassen exemplaren kunnen tot 300 kilo wegen en meer dan drie meter lang worden. Het is niet ongewoon dat een steur 50 tot 100 jaar oud wordt. De vis heeft een bijna legendarische status omdat hij net als de krokodil al sinds de oertijd dezelfde vorm heeft. Er zijn steurfossielen gevonden van 220 miljoen jaar geleden.
Het zwarte goud
Toch is het dus al bijna 70 jaar geleden dat de steur hier voor het laatst rondzwom. Er kwamen te veel stuwen en sluizen en het water vervuilde. Bovendien verdienden veel vissers een jaarinkomen aan de eitjes die de vrouwelijke vissen met zich meedroegen: het zwarte goud, beter bekend als kaviaar. Uiteindelijk visten zij zo de laatste steur uit de Nederlandse rivieren.