Vermogens nog steeds scheef verdeeld, rijkste 10 procent bezit meer dan de helft
De vermogens in Nederland zijn nog steeds scheef verdeeld. De rijkste 10 procent van de huishoudens heeft meer dan de helft van alle bezit in handen, de onderkant zit met schulden.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat om tot deze cijfers te komen de vermogens van huishoudens in tien groepen onderverdeelde. Begin 2023 had de 10 procent meest vermogende huishoudens 56 procent van alle bezit in handen. Dat totale vermogen was toen ruim 2.600 miljard euro. Daarbij gaat het om onroerend goed, bank- en spaarrekeningen en aandelen en obligaties, minus de schulden.
De rijkste 1 procent bezit bijna een kwart van al het vermogen. Helemaal aan de bovenkant had de rijkste 0,1 procent 10 procent van het totaal. Dat betekent dat 8.200 (van de in totaal 8,2 miljoen) huishoudens samen ruim 260 miljard euro aan bezit hadden.
Aan de onderkant van de vermogensladder is het beeld heel anders. De 10 procent minst vermogende huishoudens had gezamenlijk meer schulden dan bezittingen. Hun ‘negatieve vermogen’ was 38 miljard euro. De twee groepen daarboven hadden een vermogen van rond de 0 euro.