Rechtszaak: moet Nederland de ‘kraamkamer van de Noordzee’ beter beschermen?

Na zestien jaar overleg tussen natuurorganisaties, de Nederlandse overheid en visserijsector, besluiten de gezamenlijke ngo’s ClientEarth, Stichting Doggerland, Blue Marine Foundation en ARK Rewilding om het Nederlandse ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur voor de rechter te slepen – vanwege de in hun ogen gebrekkige bescherming van kwetsbare natuur op de Doggersbank. Dat maken ze deze donderdag bekend.

„Het is alsof er constant bulldozers over de Veluwe mogen rijden; dat kan de natuur simpelweg niet aan”, zegt directeur Emilie Reuchlin van Stichting Doggerland tijdens een telefonische toelichting. Volgens onderzoeken die de natuurorganisaties aanhalen in de zaak, tast sleepnetvisserij ecosystemen langdurig aan en is de Doggersbank zwaar gedegradeerd, en vermindert daarmee ook het vermogen om koolstof op te slaan.

directeur Emilie Reuchlin van Stichting Doggerland

Sleepnetten en kettingen

„De Doggersbank is ondiep gebied, waardoor er relatief veel visserij is met bijvoorbeeld sleepnetten en kettingen over de bodem”, zegt visserij-onderzoeker Lennert van de Pol van Wageningen Marine Research. Wel neemt de visserij de laatste jaren volgens zijn analyses al wat af. Ook verschilt het sterk per soort gebied wat de impact op de zeenatuur is, volgens hem. „Bodemleven in modderige gebieden loopt bijvoorbeeld meer risico dan in zanderige gebieden zoals de Doggersbank, omdat de vistuigen in modderige bodems dieper doordringen.” Maar op de Doggersbank liggen ook grind en schelpdierriffen op de bodem, waar sleepnetten veel meer schade toebrengen. Onder ecologen is brede consensus dat de zeenatuur bij de Doggersbank sterk is aangetast en nog maar een schim is van wat die vroeger was.

In 2022 sloot Groot-Brittannië de Doggersbank helemaal voor de visserij vanwege het groeiende bewijs voor blijvende natuurschade. Maar ondanks dat het sinds 2009 een beschermd Natura 2000-gebied is, mag er in het Nederlandse en Duitse deel nog altijd en overal worden gevist. In een zaak die de organisaties donderdag aankondigen willen ze de Nederlandse overheid dwingen om bodemsleepnetvisserij helemaal te weren uit de Doggersbank.