Lagere inkomstenbelasting, elektrisch rijden duurder, hogere huren: dit verandert er in 2025
TROUW
Per 1 januari 2025 gelden er diverse nieuwe wetten, regels en belastingtarieven. De belangrijkste veranderingen op een rij.
Belastingen
– Er komt een extra belastingschijf in de inkomstenbelasting, zodat lage- en middeninkomens meer geld overhouden van het verdiende inkomen. Alle werkenden gaan over het eerste deel van hun inkomen (tot 38.441 euro) minder belasting betalen. Dit voordeel wordt voor de minst verdienenden overigens deels tenietgedaan door een verlaging van de algemene heffingskorting. Wie bruto minder verdient dan 2150 euro per maand, ziet het inkomen niet stijgen.
Werk en inkomen
– Het minimumloon gaat omhoog omdat het meestijgt met de gemiddelde ontwikkeling van de cao-lonen. Het nieuwe bedrag is 14,06 euro per uur voor volwassenen. Voor jongeren is dat lager. Een 18-jarige krijgt 7,03 euro per uur. Ook de uitkeringen zoals de bijstand, arbeidsongeschiktheid (WAO/WIA/Wajong), werkloosheid (WW en IOAW) nabestaanden (Anw) en ziekte (ZW) stijgen met 2,73 procent mee met het minimumloon.
– De AOW-leeftijd blijft op 67 jaar. De AOW-uitkering stijgt het minst van alle uitkeringen, zo is in het coalitieakkoord afgesproken. Een stel met een AOW-uitkering ontvangt in 2025 bruto 1081,50 euro per persoon per maand, een stijging van 14,03 euro. Een alleenstaande AOW’er krijgt er 11,17 euro per maand bij en komt uit op een uitkering van 1580,92 euro bruto per maand.
– Ex-partners die alimentatie betalen moeten volgend jaar 6,5 procent meer gaan bijdragen. Voor pleegouders stijgt de vergoeding met 3,7 procent.
Zorg
– De zorgpremie voor de verplichte basiszorgverzekering is met gemiddeld tien euro gestegen. Het eigen risico blijft onveranderd op minimaal 385 euro.
– De zorgtoeslag gaat iets omhoog en meer mensen mogen in 2025 de toeslag aanvragen. Alleenstaanden met een inkomen van minder dan 39.719 euro, en partners die minder dan 50.206 verdienen hebben er recht op. De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden is 131 euro per maand en voor toeslagpartners 250 euro per maand. Het bedrag is afhankelijk van je vermogen.
– Patiënten die met de auto naar een arts, ziekenhuis of apotheek moeten, kunnen hun eigen vervoer makkelijker bij de belastingdienst opgeven. Er geldt voortaan een vast bedrag van 0,23 cent per kilometer. Reiskosten met de taxi, bus of trein kunnen ook nog steeds met een bon worden opgevoerd. Voor mensen die extra hoge vervoerskosten hebben vanwege een ernstig zieke, mag er nog eens extra 925 euro van de belasting worden afgetrokken. Het is niet meer nodig om bonnen te bewaren van bijvoorbeeld brandstof of verzekering.
Mobiliteit
– Treinkaartjes worden gemiddeld ruim 6 procent duurder. In het streekvervoer gaan de prijzen van een ritje met gemiddeld 3,34 procent omhoog. NS heeft te kampen met gestegen kosten en gedaalde reizigersaantallen. Om dat op te vangen zouden de kaartjes eigenlijk 12 procent duurder moeten worden. Maar het kabinet heeft met NS een compromis afgesproken: wel een prijsverhoging, maar de andere helft van de kostenstijging nemen NS zelf en de overheid voor rekening.
Wonen
– Vanaf 1 januari mogen de huurprijzen in de vrije sector stijgen met maximaal 4,1 procent. Voor de middenhuur geldt een maximale stijging van 7,7 procent, afhankelijk van hoeveel een woning volgens een puntensysteem waard is. De maandelijkse prijzen van sociale huurwoningen mogen pas in juli omhoog.
– Huiseigenaren zien de gemeentelijke OZB (belasting op hun woning) in 2025 met gemiddeld 5 procent stijgen.
Energiearmoede
– Het noodfonds voor mensen in energiearmoede komt te vervallen. Alleenstaanden met een maandelijks inkomen tot 3200 euro en samenwonenden tot 4480 euro, kwamen in aanmerking voor een financiële compensatie. Maar de overheid, energieleveranciers en maatschappelijke organisaties konden het niet eens worden over de bijdragen aan het fonds. Dus wordt het voorlopig geschrapt. Wel maakt staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) 60 miljoen euro vrij voor mensen die hun energierekening niet kunnen betalen. Ook gaat de energiebelasting op aardgas per 1 januari voor energieleveranciers en ondernemers omlaag. Het lagere tarief moeten de leveranciers doorberekenen aan hun klanten.
NRC
Werk & Inkomen
Het wettelijk minimumloon stijgt, zoals ieder jaar, mee met de cao-lonen. Voor werkenden vanaf 21 jaar gaat het bruto minimumloon van 13,68 naar 14,06 euro per uur. Ook niet-werkenden profiteren: onder meer de AOW, bijstandsuitkering en de Wajong zijn gekoppeld aan het minimumloon en stijgen daarom mee. Zo krijgt een alleenstaande vanaf dit jaar maandelijks 1580 euro bruto aan AOW, 40 euro meer dan een jaar eerder.
Van twee naar drie schijven
Het stelsel voor de inkomstenbelasting gaat op de schop. Om werkenden tegemoet te komen, wordt de laatste belastingschijf opgesplitst in tweeën. Op die manier betaalt iedereen over het eerste deel van het inkomen (tot 38.441 euro) iets minder belasting dan voorheen, over wat je daarboven verdient (tot 76.817 euro) juist iets meer. Het belastingpercentage in de bovenste schijf – voor de hoogste inkomens – blijft gelijk.
Wonen
Huurders worden in het nieuwe jaar wederom niet gespaard. Het kabinet heeft bepaald dat de huren opnieuw fors mogen stijgen. In de vrije sector geldt een maximale stijging van 4,1 procent, voor de middenhuur is dat 7,7 procent. Voor de sociale huur besloten het kabinet, gemeenten en corporaties dat de huren tot 5 procent mogen stijgen.
Ook in de voorgaande periode stegen de huren al fors. In 2024 ging het om de grootste stijging in dertig jaar, berekende het CBS. In juli dit jaar waren de huren gemiddeld 5,4 procent hoger dan een jaar eerder. Hoe hard de rekeningen in 2025 daadwerkelijk stijgen, moet nog blijken – dat is uiteindelijk aan de verhuurder zelf.
Het noodfonds voor mensen in energiearmoede komt te vervallen. Energieleveranciers willen niet langer bijdragen omdat er volgens hen een structurele oplossing moet komen. Het kabinet zoekt nog naar een manier om de gereserveerde 60 miljoen euro alsnog ten goede te laten komen aan huishoudens die moeite hebben de energierekening te betalen.
Zorg
De zorgverzekering wordt eveneens duurder: bij alle verzekeraars gaan de premies omhoog. De gemiddelde stijging bedraagt 11 euro per maand, zo becijferde vergelijkingssite Zorgwijzer. Het zijn vooral de gestegen lonen en prijzen in de zorg die de premies opstuwen, verklaarde het kabinet op Prinsjesdag.
In het basispakket zijn verder enkele aanpassingen gedaan. Zo wordt revalidatie voor ouderen vaker vergoed en betaalt de staat een oefentherapie voor mensen met COPD. Het basispakket vergoedt echter geen medicijnen meer voor het gebruik van codeïne tegen hoest, pijn of acute diarree.