Groene lobby geeft Hermans ongebruikelijke ‘menukaart’ voor klimaatbeleid

Menukaart groene groei © Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE)

Minister Hermans moet dit voorjaar met nieuw beleid komen, ondanks terughoudendheid bij de PVV en BBB. Ze krijgt advies van buiten.

De Nederlandse overheid kan best ambitieuze klimaatdoelen voor 2030 halen. Als klimaatminister Sophie Hermans met nieuwe maatregelen komt, gaat niet alleen de CO2-uitstoot omlaag, ook worden dan miljarden aan investeringen losgemaakt en wordt Nederland ­onafhankelijker van olie en gas uit verre landen.

Den Haag, juni 2024
Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei, viceminister-president
© Rijksoverheid Beeld: Martijn Beekman

Met deze boodschap overhandigde de ­Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) dinsdag een lijvig rapport aan Hermans. Daarin staat een lange lijst met mogelijk nieuw ­beleid. Per maatregel is uitgerekend wat die voor het klimaat oplevert, hoeveel investeringen die losmaakt en hoeveel onafhankelijker die ­Nederland maakt.

Het is een vergaande lobbyzet, want de NVDE vertegenwoordigt de groene industrie in Nederland, van bedrijven die zonnepanelen leggen tot grote spelers als Eneco en Vattenfall. Niet eerder is de groene lobbyclub op deze manier op de stoel van de minister gaan zitten, met een 47-pagina tellende ‘menukaart’ voor nieuw klimaatbeleid.

Grillen van buitenlandse regimes

De timing is slim. Het kabinet zwakte het bestaande beleid af, waarmee het halen van het doel van 55 procent minder CO2-uitstoot in 2030 zo goed als onmogelijk werd. Hermans moet dit voorjaar daarom met nieuw beleid komen, maar is aan handen en voeten gebonden, omdat de PVV en BBB niet snel geld zullen willen steken in extra groen beleid.

Met deze ‘menukaart’ wil NVDE-voorzitter Olof van der Gaag de minister munitie geven om haar coalitiecollega’s alsnog te overtuigen. Want fabrieken aansporen om hun stoompijpen te isoleren kost de overheid maar weinig geld, terwijl het er wel voor zorgt dat Nederland minder duur gas uit Qatar nodig heeft, en minder afhankelijk is van de grillen van buitenlandse regimes.

‘Wel erg ambitieus’

Concreet oppert de NVDE bijvoorbeeld dat Hermans 5 miljard euro moet steken in het massaal verduurzamen van huizen van mensen met een laag inkomen. “Het Noodfonds Energie is weggevallen, dit biedt een structurele oplossing.” Betere isolatie zorgt namelijk voor een lagere energierekening. Ook kan het kabinet leasemaatschappijen verplichten om alleen nog maar elektrische auto’s aan te schaffen. “Dat geeft klimaatwinst, en zorgt er daarnaast voor dat er over een paar jaar veel elektrische auto’s op de tweedehandsmarkt komen.”