Griepepidemie zwelt aan: wat heeft u als u in bed ligt te rillen?
Het is officieel: in Nederland is een griepepidemie in aantocht. Maar andere ziektes zijn niet weg en nieuwkomer corona waart ook nog rond. Waar bent u aan toe, als u ziek in bed belandt?
Hoesten, proesten, koorts, rillend in bed. Afgaand op de steekproeven die onderzoeksorganisatie Nivel doorlopend houdt bij de huisarts, is de kans zo’n zes op tien dat u de griep heeft. Bij de rest is vaak het RS-virus of een rhinovirus de oorzaak.
Van alle burgers die als vrijwilliger deelnemen aan de ‘Infectieradar’, zegt intussen 7 procent last te hebben van luchtwegklachten. Het meest in Overijssel, waar een op de tien inwoners loopt te hoesten en te niezen.
Opvallend genoeg is bij deze groep van álle snotteraars meestal niet het griepvirus, maar gewoon een seizoensverkoudheid de boosdoener. De griep is ongeveer een op zeven keer de reden van de klachten.
De griep tikte in de tellingen vorige week het niveau aan waar epidemiologen van een ‘epidemie’ beginnen te spreken: meer dan 53 per 100 duizend mensen met griep. Vorige week stond de teller op 58 per 100 duizend Nederlanders, becijfert het Nivel. Als er deze week opnieuw meer dan 53 per 100 duizend mensen griep hebben, is de epidemie officieel een feit. […]
Ik heb de griepprik gehad. Hoe goed beschermd ben ik eigenlijk?
Precies is dat nog niet te zeggen, omdat het griepseizoen nog in volle gang is. Maar volgens een pas verschenen analyse van het griepseizoen op het zuidelijk halfrond, worden mensen die de griepprik hebben gekregen, gemiddeld zo’n 35 procent minder vaak ernstig ziek dan wie die de inenting niet kreeg. Dat is wel een gemiddelde: bij kwetsbaren en ouderen kan die bescherming tegen zwaar ziek worden oplopen tot zo’n 80 procent.