Advies aan kabinet: Rijk moet warmtenetten kopen van private aanbieders

Vattenfall Warmtenet © Nijkamp Aanneming

Om huizen snel aardgasvrij te krijgen, moet de overheid private warmtenetten opkopen en publieke warmtebedrijven oprichten. Dit advies moet minister Hermans helpen de warmtetransitie vlot te trekken.

Den Haag, juni 2024
Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei, viceminister-president
© Rijksoverheid Beeld: Martijn Beekman

Als het kabinet woningen snel aardgasvrij wil maken, moet het private warmtenetten gaan opkopen. Via vier regionale warmtebedrijven kunnen Rijk, pensioenfondsen en elektriciteitsbeheerders die dan samen beheren. Zo kan ook een einde komen aan de wildgroei aan kleinere, gemeentelijke projecten, die veel tijd en geld kosten.

Dit adviseert Frans Rooijers, oud-directeur van onderzoeksbureau CE Delft, die op verzoek van minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei, VVD) uitzocht hoe de warmtetransitie is vlot te trekken. Lange tijd golden warmtenetten, die restwarmte uit onder meer de industrie gebruiken voor verwarming van woningen, als een belangrijke manieren om huizen te verduurzamen.

In de praktijk ligt de aanleg van warmtenetten al even stil. Eneco en Vattenfall, twee van de grootste aanbieders, kondigden afgelopen zomer een pauze aan voor hun investeringen in warmtenetten. Zij zijn zeer kritisch over een wetsvoorstel dat moet regelen dat warmtenetten voor ten minste 51 procent in ‘publieke handen’ komen. Zij verliezen dan de controle over deze dure infrastructuur.